Carnaval door de jaren heen

Compilatie van onze creaties

Door de jaren heen zijn er al diverse carnavalswagens met uiteenlopende thema's gebouwd door onze bouwploeg. Het ene jaar heel actueel, het andere gewoon een leuk of gek thema.

image01

Carnaval 2019

Waar is (da) Fikkie?!?

Dit jaar zijn wij uitgerukt!! Onder het mom van "Waar is (da) Fikkie?!?" trokken wij met een heuse brandweerwagen door de straten van Carnavalsland.

Meer
image02

Carnaval 2018

Carnaval(s)opmars

In 2018 gingen wij in Carnaval(s)opmars door de straten. Altijd van gedroomd, maar nog niet mogen uitkomen. Tot dit jaar: Eerste prijzen werden behaald in Aardenburg, Tielt, Maldegem en als klapper de avondstoet van Heist!!

image02

Carnaval 2017

Rock 'n Troll

2017 was het jaar van de Trollen. Als kiekens gingen we in de sfeer van de film "Trolls" door de straten.

image02

Carnaval 2016

Far West

2016 gaf ons "It's Fary Best in the Fary West". Verkleed als cowboys gingen wij te paard door Carnavalsland.

image02

Carnaval 2015

Party Vikingz

Geen Party Animals in 2015 maar Party Vikingz. Een wagen gebouwd rond het thema Vikingen "vaarde" rond door de straten.

image02

Een stukje geschiedenis

De Orde der Soepkiekens starte in het jaar 1999 met de bouw van hun eerste carnavalswagen waarmee ze tijdens Carnaval 2000 hun eerste optochten liepen. Mede door veel doorzettingsvermogen en hulp is de groep en wagen door de jaren heen gegroeid

Hier is zeker de eeuwenoude vraag "wie was er eerst, de kip of het ei" niet van toepassing! Waar de Soepkiekens vandaan komen is geweten. We schrijven het jaar 1999. Het begon allemaal toen 4 vrienden het idee hadden om samen een carnavalswagen te bouwen. Hun idee bleef niet bij woorden en zo bouwden zij hun eerste bescheiden carnavalswagen rond het toen actuele thema: De Dioxinecrisis. De wagen werd volledig zelf gebouw met de beperkte middelen die er beschikbaar waren. Al hun zakgeld ging op naar de aankoop van materialen zoals hout en verf. Tussen pot en pint werd de naam "De Soepkiekens" geboren. Het resultaat van hun eerste wagentje mocht er zeker zijn. Tijdens de eerste optochten in Aardenburg, Knokke-Heist, Maldegem, Tielt en Oosteeklo werden ze vervoegd door een twintigtal andere soepkiekens die zicht hadden aangesloten voor Carnaval 2000. Het werd zo'n prachtjaar dat er meteen aan een opvolger werd gedacht.

De jaren daarop groeide de groep uit naar een 50 tal kiekens. In de eerste jaren werden de wagens op diverse plaatsen gebouwd (waar er ruimte gekregen werd) maar vanaf het jaar 2003 - 2004 kregen we de beschikking over een loods in de Brieversweg (bij familie van één van de leden). In eerste instantie een loods met eigenlijk alleen een dak, maar gaande weg werd het de loods voorzien van zijwanden en uiteindelijk een deur aan de voorzijde, bouwplaats "De Biezen" was geboren.
Vanaf het eerste jaar werd gereden met een wagens die ter beschikking gesteld werd. Rond het jaar 2002 kregen we een eigen onderstel met een lengte van 10 meter. Deze werd diverse jaren daarna gebruikt voor het realiseren van de carnavalswagen.In het jaar 2006 werd met de wagen voor de 3de keer op rij gewonnen in de avondstoet in Maldegem, wat de Wisselbeker opleverde. Deze overwinning gaf de Orde de stimulans om groter te worden en de wagens uit te breiden. Voor 2007 werd er gedacht aan een thema rondom een trein. Een nieuw onderstel werd gevonden en de wagen werd opgebouwd. Het resultaat mocht er zijn, een wagen met 2 onderstellen, voorzien van sturing aan de voorzijde waardoor de gehele wagen geduwd kon worden. Dit leverde de Orde de vierde overwinning op rij op in de avondstoet van Maldegem. Ze hadden toen de smaak te pakken gekregen.
In 2008 en 2009 werd er met deze opstelling verder gereden en begonnen we als bouwploeg wat grotere bewegende delen te plaatsen. In 2009 resulteerde dit in een bewegende draak op de voorzijde van de wagen met rook uit de neus en verlichte ogen.

Toen volgde 2010. De 11de wagen werd gebouwd wat binnen het Carnaval een jubileum betekent. Wat konden we beter doen dan 11 jaar Apestreken als thema. We stonden immers bekend om onze feestjes en vooral onze aanwezigheid daarop. De wagen werd vergroot, we bouwen een volledig nieuw onderstel van 10 meter lang welke achter de voorste kwam te hangen (9,5 meter lang). De achteras werd voorzien van een sturing en de bodem werd verlaagd naar 60cm boven de grond. Het idee was een grote apekooi te bouwen. De eerste wagen werd voorzien van een bar met soeppot met op de voorzijde een palmboom met schommels. De tweede wagen werd voorzien van een heuse Wheel of Death, waarbij aan 2 zijdes van de wagen 2 personen rond konden lopen in een constructie van 6 meter hoog.
In verband met het jubileum werd ook een extra tandje bijgezet voor het aantal leden en onze kostuums. Onze kostuums werden al jaren in eigen beheer gemaakt door onze naaisters, alleen kregen die nu wat extra werk. We wilden graag 111 kiekens mee in de optochten, het werden er 156.

Vanaf dat jaar werden de projecten groter en groter. De bouwploeg groeide uit naar een groep van 20 personen met elk hun eigen specialiteit. Zo hebben we schrijnwerkers, metaalbewerkers, schilders, electiciens, creatieve personen en een barman.
Het jaar erna kwamen we laat met een thema voor het volgend carnaval. Normaal kennen we onze thema's in de zomer, nu was het november. Dat Carnaval dat jaar ook nog vroeg viel hielp niet mee. Op een avond aan de bar werd het idee geopperd om een boot te bouwen, meer nog de Titanic. En wat doet de Titanic, ja zinken. Als bouwploeg begonnen we eraan en de week voor carnaval stond de wagen daar, een heuse boot in 2 delen welke kon knikken zodat het leek dat hij doormidden brak en zonk. Een tekst voor erop hadden we nog niet. Deze werd de vrijdagmiddag tijdens onze rondrit met de kinderen van de school in Middelburg gevonden. We gingen actueel, belgie vond geen regering dus wij zetten als naam de "Belgica" op onze boot en het voorste gedeelte heette "Vlaanderen" en het achterste "Wallonie". Het breken symboliseerde de verstandhouding. De zaterdagochtend, voor vertrek naar de stoet in Aardenburg werden de letters geplakt op de wagen.

2012 gingen we voor minder actueel, maar des te spectaculaider. We wilden over de kop gaan, en dat lukte ons. Met een thema rond vliegtuigen bouwen we een bewegend onderdeel op de wagen waarin je kon zitten in de vorm van een vliegtuigje (de slinger) onder een klok. Door een aandrijving hierop kregen we dit over de kop.
Het jaar daarna kregen we binnen onze Orde een ware Keizer. Doordat we dat jaar door verschillende omstandigheden geen grote wagen konden bouwen werd er geopperd om een sabatical jaar in te lassen. Een paar leden van de bouwploeg zagen dit niet zitten en begonnen op 2de kerstdag aan een prinsenwagen, we hadden immers een keizer. De dag voor Carnaval was deze klaar en konden we met een bescheiden wagen toch onze stoeten rijden met in totaal 70 personen rond de wagen.
Na de carnaval werd alles besproken en werd er uitgesproken dat we er weer tegenaan gingen gaan. We wilden terug naar het niveau van ervoor, groter, spectaculaider en vooral leuker en gezelliger.

In 2014 wilden we terug iets op de wagen wat de mensen deed verbazen. Een achtbaan hadden we nog niet gedaan dus werd de tweede wagen voorzien van een heuse achtbaan met een karretje aan beide zijdes van de wagen. De rest werd gebouwd rond het thema Ice Age. We waren opnieuw begonnen.
Het jaar daarop werd gekozen om meer met hout te gaan werken. De jaren voordien waren de wagens grotendeels in mouse gebouwd. Er werden schommelboten op de wagen geplaatst en de verlichting werd op punt gezet. De resulteerde in de avondstoeten in goede resultaten.
Voortbordurend op de goede resultaten werd het jaar daarna ervoor gekozen om de wagen uit te breiden met een derde onderstel tussen de 2 grote wagens om ervoor te zorgen dat de wagen wentelbaarder is in de smalle straten tijdens de optochten. We bouwen een heus cowboydorp na en het jaar daarop een wagen rond het actuele thema Trolls. Glijbanen, schommels en een heuse Troll vormden de wagens.

In 2018 werd het idee gevormd om ervoor te zorgen dat de loopgroep voor onze praalwagen meer in de sfeer van de wagen liep. Een 4de wagen werd gebouwd rond een jeep. Bovenop deze jeep werd een plaats voorzien voor de DJ en tevens werd deze wagen voorzien van een eigen muziekinstallatie met een verbinding met de praalwagen. De wagen zelf werd opgebouwd rond het thema "Carnaval(s)opmars". De kostuums werden voorzien, de hoeden zelf gemaakt en op de wagen werd een bewegende UFO, een reuzenrad met raketjes en een heuse Launch Bar voorzien met raket. De verlichting werd op punt gezet en dit alles resulteerde in diverse eerste prijzen met als klapper de eerste prijs in de grootste lichtstoet van de streek, de avondstoet van Knokke Heist. Dit is iets waar wij als Orde jaren van gedroomd hebben, en dit jaar is het ons uiteindelijk gelukt. Een stimulans om nog jaren door te gaan.

2019 werd wederom een goed jaar voor onze groep. We mochten veel nieuwe leden verwelkomen maar ook "oude" leden die terug in het hok keerden om weer een jaar mee te lopen. Het thema werd "Waar is (da) Fikkie?!?". Een parodie op het gekende liedje "Waar is da Feestje" maar uitgewerkt als een heuse brandweerwagen met diverse bewegende delen. We liepen mee in een 14-tal stoeten en mogen daarbij niet klagen. Bijna elke prijzenstoet werd in de top-3 gereden. Buitenom de Carnaval zijn we afgelopen jaar ook in een VZW constructie gestapt. Dit om de toekomst van de Orde der Soepkiekens te waarborgen en daarnaast een stabiele basis te vormen waar nog jaren op gebouwd kan worden. En dat er nog gebouwd gaat worden, dat is zeker. We verhuizen namelijk naar een grotere loods zodat al onze wagens bij elkaar kunnen staan waardoor onze bouwploeg eerder aan alle wagens kan starten. Laat dit ook voor hen een stimulans zijn om volgend jaar nog grootser uit te pakken.

In 2020 werd gekozen voor het thema "Fiesta de los Muertos", oftewel feest van de doden. De wagen werd opgebouwd rond de Disneyfilm CoCo. De planning was op dit jaar een 13-tal stoeten mee te gaan lopen, maar spijtig genoeg gooide het eerste weekend de wind en later COVID-19 roet in het eten. Onze wagen is maar 7 keer buitengekomen dit seizoen. Spijtig natuurlijk voor onse wagenbouwers, onze leden en iedereen die er tijd in gestoken heeft, maar al snel werd doorgekeken naar 2021, ons jubileumjaar => 22 jaar Orde der Soepkiekens. Wie had dat gedacht in 1999, maar 22 jaar verder bestaan we nog steeds. De ambitie is er niet minder om geworden en we hopen in 2022 buiten te kunnen komen met onze jubileumwagen 22+1.Kiekenstunten en Kiekenkiekskes

Al ons foto en video materiaal is beschikbaar via onze social media kanalen. Neem gerust een kijken en zie wat wij de afgelopen jaren gedaan hebben tijdens diverse activiteiten.

service 1


Facebook
Het laatste nieuws van onze vereniging
service 2


Youtube
Videomateriaal van onze vereniging
service 3


Instagram
Volg ons op instagram
service 3


Soundcloud
Volg ons op Soundcloud

Thema's door de jaren heen

De Orde der Soepkiekens starte in het jaar 1999 met de bouw van hun eerste carnavalswagen waarmee ze tijdens Carnaval 2000 hun eerste optochten liepen. Door de jaren heen zijn er al diverse thema's de revue gepasseerd. Zie hieronder een overzicht.

team 1

2020

Fiesta de los Muertos

Resultaten:
Eerste prijs o.a. in Aardenburg. Mede door COVID weinig optochten gereden dit jaar.

team 1

2019

Waar is (da) Fikkie?!?

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Tielt. Overige stoeten veelal in de top 3.

team 1

2018

Carnaval(s) opmars

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg, Maldegem, Knokke-Heist (avondstoet) en Tielt. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2017

Rock 'n Troll

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Oosteeklo. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.


team 1

2016

Far West

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg, Maldegem (maldegemse wagens), Oosteeklo en St. Laureins. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2015

Party Vikingz

Eerste prijs in Aardenburg en Oosteeklo. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2014

Ice Age - Revenge
of the Chickens

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2013

NarrenParty

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Oosteeklo. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.


team 1

2012

The Flying Cuckolookoes

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2011

Pompen of Verzuipen

Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2010

11 jaar Apestreken

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Tielt. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2009

Doornroosje

Resultaten:
Geen resultaten tot dusver bekend.


team 1

2008

Carnaval op z'n Inca's

Resultaten:
Geen resultaten tot dusver bekend.

team 1

2007

De Bunny Express

Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2006

De Snorkels

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Winnaar Wisselbeker Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2005

The Jungle

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.


team 1

2004

De Mississippi

Resultaten:
Eerste prijs in Aardenburg en Maldegem. Daarnaast diverse prijzen in overige optochten.

team 1

2003

Asterix en Obelix

Geen resultaten tot dusver bekend.

team 1

2002

De Soepkiekens op Mars

Resultaten:
Geen resultaten tot dusver bekend.

team 1

2001

De Oliecrisis

Resultaten:
Geen resultaten tot dusver bekend.


team 1

2000

De Dioxinecrisis

Resultaten:
Geen resultaten tot dusver bekend.